dilluns, 14 de febrer del 2011

COM FER UNA CERCA INTEL·LIGENT PER INTERNET?

Internet és un espai virtual on podem buscar molta informació útil per a ampliar els nostres coneixements, però a la vegades podem trobar diverses complicacions com a conseqüència de la gran quantitat de webs que podem trobar a la xarxa, la seva desorganització o la informació poc fiable que ens ofereix sovint, que no estan actualitzades, que contenen dades incorrectes o poc completes. Quan recuperem informació, cal que avaluem si el seu contingut és fiable o no. Tothom pot publicar informació a Internet i això implica que hi ha una part important de dades que no estan actualitzades, no són correctes o no estan tractades en profunditat.
ASPECTES DE LES PLANES WEB QUE CAL REVISAR

Us recomanem que reviseu els següents aspectes de les planes que consulteu:
-      Autoria: Els webs oficials d’entitats acostumen a tenir la informació actualitzada. Quan es tracta d’informació aportada per una persona individual mireu si figura el nom de l’autor, alguna forma de contacte (correu electrònic, formulari de contacte, etc.), si té experiència professional en la matèria sobre la que escriu o si està acreditat o reconegut per alguna organització.
-      Actualització: Cal mirar si hi ha algun apartat de novetats o notícies que us permeti detectar la periodicitat amb què s’actualitza la informació.
Si els enllaços a altres planes funcionen correctament, també és un bon indicatiu de la seva actualització.
-      Contingut: Hem de mirar si l’enfocament del tema és rigorós i hem de desconfiar d’aquelles planes web que es deixen dades importants, d’aquelles que tenen alguna dada errònia o de les que no donen dades concretes sobre fets històrics o comprovables.
Cal que la informació sigui objectiva, hem d’anar amb compte si el seu objectiu és purament comercial o si es detecten marcades inclinacions polítiques o ideològiques.
A Internet podem trobar webs que tracten temes amb un enfocament alarmista o ofensiu.
-      Nivell: A Internet trobarem informació sobre un mateix tema adreçada a diferents nivells de coneixement. Hem de valorar si la informació que consultem està adreçada al nostre nivell de coneixements.

BUSCADORS RECOMANATS

Tot seguit us recomanem una sèrie de buscadors que podeu utilitzar per tot tipus de cerca a Internet:
-      Altavista:
-      Google:
-      Yahoo:

En l’àmbit català podeu trobar:
-      Buscador de Gran Enciclopèdia Catalana:
-      Cercat:
-      Som-hi!:
Per a trobar més informació sobre com buscar Internet podeu mirar al web:
-      Buscar a Internet:
-      Buscant informació a Internet:
Si voleu buscar altres tipus de buscadors podeu mirar al següent web:
-      ABCDatos:

COM FER LA CONSULTA?

Per començar, primer de tot el que hem de fer és concretar el tema sobre el qual volem buscar i identificar les paraules clau que el representen. Cal buscar paraules molt concretes i específiques de l’àmbit temàtic del qual es vol fer la recerca.
És recomanable fer servir la consulta avançada donat que ens permet delimitar millor les planes que volem trobar a partir dels camps o els conceptes seleccionats en la cerca. Si volem fer la consulta avançada, cal aprendre a fer ús dels operadors booleans (caràcters que es posen entre dues paraules clau) que ens permetran:
-      Concretar la consulta quan el buscador mostra molts resultats. L’operador “I” recupera els documents que contenen tots els conceptes que hem especificat. Per exemple si busquem “història I Catalunya” ens mostrarà tots els registres on apareguin els dos termes alhora. Depenent del buscador s’utilitzen els operadors Y, +, AND o &, entre d’altres.
-      Ampliar la consulta quan el buscador mostra pocs resultats. L’operador “O” recupera documents que tenen un o altre dels conceptes especificats. Per exemple si busquem “història O Catalunya” us mostrà tots els recursos on apareix algun dels dos conceptes. Depenent del buscador s’utilitzen els operadors O, OR o l’espai en blanc, entre d’altres.
-      Restringir la consulta quan volem que surtin determinats documents. L’operador NO recupera documents que tenen un terme especificat però no un altre. Per exemple si busquem “Catalunya NO història” l’operador ens recuperarà els recursos que tenen el primer terme però no el segon. Depenent del buscador s’utilitzen els operadors NO, NOT o -, entre d’altres.
Els buscadors acostumen a interpretar els accents i, per tant, la consulta d’una paraula amb o sense accent pot fer variar els resultats.
La majoria dels buscadors permeten fer truncament de paraules. Això vol dir que podem posar la primera part d’una paraula per a què busqui totes les seves variants. S’ha de consultar les especificacions de cada buscador per veure com hem d’indicar el truncament.
Cada buscador funciona de manera diferent. Cal que coneguem les especificacions dels dos o tres buscadors que més utilitzem.

ON BUSCAR?

Els buscadors són webs des d’on podrem iniciar una consulta. Hi ha dos tipus de buscadors:
-       Motors de cerca: Aquests són bases de dades que llisten webs. El funcionament es basa en un programa (spider o aranya) que busca constantment per la xarxa i buida tots els nous webs que van apareixent. Hem de recordar que avui en dia, no hi ha cap motor de cerca que buidi tota la xarxa d’Internet.
-       Índexs temàtics: Aquests són bases de dades que llisten webs organitzant-los i classificant-los manualment. Tenen buidades menys planes que els motors de cerca però, en canvi, tenen menys errors i passen un filtre inicial de correcció. Cal que tinguem present que els primers resultats que apareixen en fer una consulta a qualsevol buscador no han de ser necessàriament els millors, ni els més correctes, ni els més adequats.

QUÈ ÉS UNA WIKI?

Un wiki (del hawaià wikiwiki, «ràpid») és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.
Els projectes wiki tenen normalment historials amb totes les modificacions que s'han fet dels seus continguts. D'aquesta manera se'n poden veure totes les versions i recuperar informació eliminada o desfer edicions vandàliques, ja que els canvis s'apliquen normalment a l'instant, sense que cap mena d'usuari de confiança o administrador els haja de revisar i confirmar abans. Tanmateix, si el vandalisme és massa, es poden protegir les pàgines wiki per a permetre que ningú o només una part d'usuaris les puga editar.
Fins ara, l'aplicació dels sistemes wiki deuen la seva fama sobretot a la creació d'enciclopèdies col·lectives com la Viquipèdia. Però, Les característiques dels wikis els converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa, i cada vegada són més usades en empreses i comunitats com a webs i intranets econòmiques i eficaces per a la gestió del coneixement. Molts projectes són oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap mena de filtre previ.

CURIOSITATS

Ward Cunningham va crear, el 25 de març del 1995, el primer wiki, anomenat WikiWikiWeb (el nom prové del «wiki wiki bus», l'autobús llançadora de l'aeroport de Honolulu) i el descrigué com «la base de dades en línia més simple que probablement pot funcionar».


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada