dijous, 17 de març del 2011

PROJECTE EduCAT1x1

OBJECTIU:El Projecte EduCAT1x1 té com a objectiu integrar les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) a les aules i als centres educatius.

INFRAESTRUCTURES:
- Cada alumne i cada docent disposa d’un alumne disposa d’un ordinador portàtil homologat finançat per la Generalitat de Catalunya.
- Cada aula està dotada d’un canó de projecció i una pissarra digital interactiva.
- Hi ha disponibilitat de xarxa WI-FI a tot el centre educatiu per a poder connectar l’ordinador a Internet des de qualsevol racó.
- Reducció del nombre d’aules d’informàtica.
- Adequar la instal·lació elèctrica per poder endollar tots els ordinadors portàtils alhora.

RECURSOS:
Per a poder realitzar aquest projecte, es facilita que cada centre disposi de:
- Llibres digitals a cada ordinador portàtil, que substitueixen els antics llibres de text però tenen més possibilitats.
- Aules Moodle, per facilitar el treball en equip.
- Àtria: Plataforma de la Generalitat de Catalunya que serveix per a gestionar el coneixement, l’accés i l’adquisició dels recursos educatius digitals en el marc del projecte EduCAT1x1 del Departament d’Ensenyament.
- Altres llocs web educatius.

METODOLOGIA:
- Crear dinàmiques de treball en grup per tal de potenciar la cooperació i la cohesió grupal.

ORGANITZACIÓ DE LES SESSIONS:
- Per començar, el professor explica la classe a la pissarra digital. En aquest moment, els alumnes baixen la pantalla de l’ordinador per evitar distreure’s.
- Després, cada alumne fa les activitats al seu propi ordinador, treballant individualment o en petit grup.

NOU ROL DEL DOCENT:
- El nou rol del docent és el d’orientador, encara que encara ha de donar algunes pautes.
- El professorat ha d’adaptar-se als canvis.
- Implica tornar-se a preparar les classes de nou amb la nova metodologia.
- Requereix una major preparació de les sessions.

NOU ROL DE L’ALUMNE:- L’alumne és el centre de l’aprenentatge, és el constructor de tot l’aprenentatge.
- Més motivació per part dels alumnes, ja que el sistema permet un treball pràctic, fàcil i ràpid.
- Amb aquest projecte, l’alumne aconsegueix ser més autònom i més competent.

ASPECETS A DESTACAR:
- Encara que es faci ús de materials digitals, a vegades es treballa amb alguns impresos.
- Tot el material digital és l’adequat pels alumnes i està pensat per tenir finalitats educatives.

CRÍTIQUES AL PROJECTE:
- Problemes de connectivitat amb la xarxa WI-FI.
- La garantia de fiabilitat d’algunes fonts informatives és escassa.
- Poca oferta editorial i falsa creació de continguts (simple escanejat). Això fa que l’alumne es desmotivi.
- Moltes distraccions i més possibilitat de còpia sense lectura prèvia.
- Perill d’addicció als aparells digitals.
- Possible desconnexió del món real per aïllar-se a un món virtual.
- Es pot perdre privacitat.
- Accés d’informació i estímuls.
VALORACIÓ DEL PROJECTE:El projecte 1x1 potencia l’ús de portàtils per realitzar treballs individuals, com a lector de documents mitjançant les pissarres digitals o lector de documents PDI, les quals permeten presentar el tema al grup classe, oferint la possibilitat de debat en el grup.
A més a més gràcies a l’accés a Internet podem visionar vídeos que ajudin a entendre millot la teoria a través d’exemples pràctics.
Tanmateix també s’utilitzen els portàtils per a realitzar treballs cooperatius entre dues persones i per compartir informació amb tot el grup classe, comentar-la i debatre-la.
En el cas del docent, utilitzen les TIC per impartir la seva docència, com a treball personal pot preparar classes i materials, corregir… etc.
Fent referència al components que es donen a través d l’ensenyament , trobem una bona utilització de les tres dimensions (sintàctica, semàntica i programàtica)
Per altra banda els centres utilitzen les TIC com un recurs educatiu i també com un mitjà didàctic, ja que els professors presenten els llibres i els materials a través d’Internet, és a dir, com un material multimèdia per a desenvolupar activitats.
Tanmateix, vull donar èmfasi a què l’estructura tradicional dels llibre de text (mitjans impresos), respon a una manera d’entendre l’ensenyament què aquest centre ha deixat en segon pla. Consideren què les TIC són el recurs del futur.
Malgrat que en la majoria dels entorns educatius la presència de mitjans audiovisuals no es tant massiu com els mitjans impresos, en els centres visionats en el vídeo hi predominen notablement els mitjans audiovisuals. Aquests ofereixen la possibilitat d’utilitzar diferents formes de representació del coneixement, així com desenvolupar una alfabetització visual per part de l’alumnat. No obstant la introducció de recursos audiovisuals suposa un increment de la feina del docent a l’hora de planificar el procés d’ensenyament.
En el vídeo no es deixa entreveure els possibles entrebancs que els han portat la implementació de les TIC.
Les TIC no són només un instrument de gestió i treball amb informació i dades, sinó que també són un mitjà de comunicació. No obstant les TIC s’utilitzen per activitats que d’una altra manera no podrien fer-se (activitats col·laboratives a distància, ús de xarxes socials, e - learning…etc.).
Per d’alta banda, s’ha de tenir en compte que les competències que es pretenen desenvolupar en relació amb les TIC estan relacionades amb la importància de comprendre i saber utilitzar els diferents codis de representació (llenguatges).
Fent referència a l’ús crític dels mitjans audiovisuals dir que s’utilitzen com elements d’anàlisi, reflexió, crítica i transformació de pràctiques d’ensenyament i de missatges portadors de valors no desitjats. Els alumnes i professors són considerats com a éssers analítics, reflexius, constructors i transformadors de pràctiques i informacions.
Existeix una relació estreta i simultània entre teoria i pràctica.

El projecte EduCAT1x1 pot reduir el fracàs escolar?
Per acabar només dir que en aquest centre han introduït nous mètodes d’ensenyament/aprenentatge constructivistes que contemplen l’ús de les TIC com instrument cognitiu (aprendre AMB les TIC).
Tanmateix, els centres segueixen una educació menys instructiva: cerca d’informació, simulacions, etc. en la que s’inclouen activitats de tipus interdisciplinari i col·laboratives.
Dir que tot just ara s’han introduït amb molts potència les noves tecnologies i que això ha suposat la renovació dels centres per adaptar-los a tal novetat. També, dir que el projecte 1x1 pretén millorar el rendiment dels nens i sortir de les formes tradicionals d’ensenyament – aprenentatge per fer de l’educació un món més obert i flexible a l’avanç i canvis socials. Creiem positiva la implantació del projecte 1x, però sempre fent-ne un ús responsable i adequat als alumnes i no deixant de banda els mètodes convencionals de llapis i paper. Les noves tecnologies, a la vegada, fan canviar les relacions socials de les persones, reduint-les moltíssim i canviant-les per una pantalla. És això el què volem pels nostres nens? Som subjectes socials i comunicatius... Finalment, dir que el projecte 1x1 pot reduir el fracàs escolar si el seu ús és l’adequat i l’idoni, però creiem que s’ha d’utilitzar com un complement a l’educació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada